Kompostování
Kompostování je přírodní proces, při kterém dochází k rozkladu organických odpadů působením mikroorganismů, vody a kyslíku na humusové látky.
Během zrání probíhají v kompostu převážně aerobní (tzn. za přístupu kyslíku) mikrobiologické pochody, které lze rozčlenit do tří hlavních fází, daných stupněm přeměny organických látek.
1. fáze - charakteristická energickým rozkladem snadno odbouratelných organických sloučenin (jednodušší sacharidy, aminokyseliny apod.). Dominantní složkou aktivní mikroflóry jsou nyní mikroskopické houby a tyčinkovité bakterie, jejichž intenzívní činností prudce roste teplota substrátu na 50-70°C a zároveň se uvolňuje značné množství CO2. Vzrůstá kolonizace kompostu termofilními houbami, jež mají důležitou úlohu při pozdější tvorbě humusu.
2. fáze - fáze hlavního zrání, kdy probíhá rozklad obtížněji rozložitelných látek (celulóza, lignin, proteiny), typická střídáním období rozvoje a útlumu mikrobní činnosti na sebe navazujících potravních gild mikroorganismů. Ústup mikroskopických hub, rozvoj aktinomycet, následně celulolytické mikroflóry. Organické látky postupně odbourávány v delším časovém horizontu, část mineralizována na anorganické ionty, z části v procesu organické syntézy vznikají stabilnější humusové látky. Teplota začíná klesat a kompost získává hnědou barvu a zemitou strukturu.
3. fáze - poslední fáze, kdy je kompost prakticky vyzrálý, osídlován autochtonními kokovitými bakteriemi, obecně 6 - 12 měsíců od založení kompostu. V této fázi má zralý kompost homogenní strukturu a voní po lesní půdě.
Co je vhodné ke kompostování
- ovocné a zeleninové odpady
- kávové a čajové zbytky
- novinový papír, lepenka, papír. ručníky (pro domácí kompostování však není papír nejvhodnější, lepší je odnést ho do kontejneru na tříděný papír)
- posekaná tráva, listí, drnové řezy, větvičky
- třísky, piliny, hobliny, kůra
- trus hospodářských zvířat
- popel ze dřeva
- skořápky z ořechů
Co není vhodné ke kompostování
- kosti (v tom, zda kosti kompostovat či ne se různí autoři rozcházejí), odřezky masa, tuky
- chemicky ošetřené materiály
- rostliny napadené chorobami
- popel z uhlí, cigaret
- časopisy
- oddenkový plevel
- plasty, kovy, sklo, kameny
Vstupní materiál musí obsahovat organické látky pro výživu mikroorganismů, hub i edafonu (červi, žížaly, stonožky, mnohonožky, korýši, atd.), aktivně se podílejících na rozkladu, mineralizaci i humifikaci, a to v poměru C:N (uhlíku a dusíku) = 15-30:1 (Š.
Průběh a rychlost rozkladu ovlivňuje mnoho faktorů z nichž nejvýznamnější jsou teplota, vlhkost a aerační status (tzn. zda kompostování probíhá za přístupu kyslíku či bez něj). Optimální vlhkost materiálu je 50 – 60 %, pro dostatečný přísun kyslíku je nutno materiál kypřit a míchat a tím umožnit dostatečný přístup kyslíku.
Z důvodů zpřístupnění hůře rozložitelných organických látek (celulóza, lignin) mikroorganismům je vhodné hrubší suroviny podrtit na malé části (zvětšením aktivního povrchu dochází k rychlejší kolonizaci společenstvem mikroorganismů a tedy i odbourání složitějších látek).
Pro urychlení procesu kompostování lze provést naočkováním materiálu malým množstvím půdy či hotového kompostu (vnesení společenstev rozkladačů na nový zdroj opět urychluje rozkladný proces).
Praktické zásady kompostování
- Doporučený poměr C:N (uhlíku a dusíku) můžeme regulovat vhodným poměrem organických látek uvedených v tabulce. Materiál čerstvý, šťavnatý, zelený obsahuje hodně dusíku, materiál starší, dřevnatý a hnědý je bohatý na uhlík. Obecným pravidlem je přidávat 2-3 díly hnědého materiálu na 1 díl zeleného materiálu.
Tab. Poměr C:N v některých surovinách ke kompostováníSurovinaC:N (uhlík : dusík)posekaná tráva20:1odpad z kuchyně20:1hnůj skotu20:1koňský hnůj25:1listí50:1jehličí70:1sláma100:1kůra120:1dřevo200:1piliny500:1
Pokud kompost zapáchá jako „zkažené vejce“, znamená to, že v něm převládá materiál s nadměrným obsahem uhlíku. V tomto případě přidáme posekanou trávu nebo listí. Vysoký obsah dusíku zase signalizuje zápach po amoniaku, do kompostu tedy přimícháme dřevěné třísky, kůru nebo piliny. - Velmi důležité je pravidelné míchání kompostu z důvodu rovnoměrného přístupu kyslíku, přibližně jednou až čtyřikrát do měsíce.
- Je třeba kontrolovat vlhkost kompostu (kompostovaný materiál by měl být na dotek vlhký jako „dobře vyždímaný ručník“).
Doba potřebná k přeměně odpadu v plnohodnotný kompost záleží na mnoha faktorech, jako je teplota, složení kompostu, postup při kompostování atd.
specifikace
objem: 720 litrů
výška: 115 cm
základna: 94 x 94 cm
hmotnost: 17,5 kg
barva: zelená
Kompostér je vyroben z recyklovaného plastu, nádoba kompostéru nemá dno (z důvodu volného styku s půdou a přístupu mikroorganismům, červů a žížal). Je opatřen víkem s otočným ventilem pro regulaci prostupu vzduchu, bočními dvířky pro vyjímání kompostu a otvory sloužícími k provzdušňování.